Waarom krabben katten?
- Geplaatst op
- Door Adrienne van 't Wout
Er zijn meerdere redenen voor een kat om ergens aan te krabben. In dit blog help ik je begrijpen waarom katten krabben en hoe je in deze behoefte kunt voorzien.
Waarom katten krabben
Er zijn meerdere redenen voor een kat om ergens aan te krabben. Zo houden ze bv. hun nagels in conditie. Door met de nagels van hun voorste voetjes ergens aan te krabben, ontdoen ze zich van de nagelhoesjes en is er ruimte voor de nieuwe nagel die eronder zit.
Maar dit is niet enige reden. Door te krabben traint een kat ook zijn spieren in zijn voorpoten en zijn ruggengraat om hem in topconditie te houden voor de jacht. Je kunt dit bv. goed zien bij katten die zich vasthouden aan het tapijt en zo hun lichaam over de vloer trekken.
Daarnaast kunnen katten krabben om spanning kwijt te raken, een soort van stress-release. Zo kunnen ze zich even ontladen bij zowel positieve als negatieve stressmomenten.
Tot slot krabben katten ook om te communiceren. We noemen dit markeergedrag. Tussen de voetzooltjes zitten zweetklieren. Als een kat krabt, wordt deze geur afgezet en de combinatie van het zichtbare gekrabde oppervlak en de afgezette geur zorgt voor een sterke boodschap voor andere katten.
Katten die buiten komen krabben daar ook. Je vindt het bewijs hiervoor vaak op bomen, schuurtjes en houten hekken. Allemaal strategisch belangrijke locaties in een gebied waar meerdere katten wonen. Vooral ongelakt hout en boomschors zijn favoriet bij katten om aan te krabben. Ze bieden perfecte weerstand tegen het krabben en bij regelmatig gebruik laten ze een sterk visueel signaal achter.
Het krabben in huis
Veel katten worden tegenwoordig in huis gehouden en hebben beperkte, of geen toegang tot buiten. De redenen voor het krabben blijven hetzelfde. In huis kan het krabben echter ook worden gebruikt als een teken van willen spelen of zelfs als hulpmiddel om aandacht te trekken als de kat heeft geleerd dat dit gedrag beloond wordt door de eigenaar. En let op: een schreeuw van de eigenaar ‘niet doen!’ is ook aandacht.
Populaire oppervlakken in huis zijn stof zoals de bank, structuurbehang en tapijt. Maar ook zacht hout, zoals grenen kan aantrekkelijk zijn om aan te krabben. Populaire locaties zijn onder meer deurkozijnen, tapijt, meubels en trappen.
Wat kan ik doen om te voorkomen dat mijn kat aan mijn meubels en tapijt krabt?
Als je geen aantrekkelijke krabpalen of andere krabplekken aan je kat aanbiedt, dan is de kans groot dat er schade ontstaat aan je meubels, behang of tapijt. Je kunt je kitten aanleren om zijn nagels te laten knippen. Dan zal hij dit ook als volwassen kat goed toelaten en wordt schade aan meubels op deze manier beperkt. Doe dit echter alleen als je kat uitsluitend binnen wordt gehouden. Buiten heeft hij die scherpe nagels misschien wel nodig om zich te verdedigen tegen aanvallen of om uit probleemsituaties te komen.
Nagels knippen is natuurlijk niet de hele oplossing. Elke kat heeft de behoefte om te krabben en als jij niks aanbiedt, dan zoekt hij zelf wel iets geschikts uit. Het is dus belangrijk om een acceptabel alternatief te bieden als hij iets beschadigd heeft. En dat alternatief moet bij gebruik een vergelijkbare ervaring bieden. Als je kat bijvoorbeeld op een bepaalde hoogte aan het behang krabt, is het raadzaam om op die plek een vergelijkbaar alternatief te bieden. Zo kan de kat zich tot dezelfde hoogte uitrekken.
Welke krabpaal moet ik kopen?
Krabpalen zijn er in vele soorten en maten. Van eenvoudige enkele rechtopstaande palen met een zware basis tot een uitgebreide modulaire eenheid van vloer tot plafond met verschillende plateaus om te spelen, slapen en te krabben. Heb je meerdere katten in huis, zorg er dan voor dat je meerdere plekken aanbiedt om aan te krabben! Meerdere krabpalen zou ideaal zijn in een huis met meerdere katten maar ruimte is vaak een dingetje.
De keuze voor krabmogelijkheden hangt vaak af van budget en beschikbare ruimte. Als ruimte een issue is, zorg er dan voor dat er, naast 1 grote krabpaal, op verschillende plekken in huis krabplanken aan de muur worden bevestigd. Bij voorkeur in de looproutes van het huis, dus bv. bij deurposten. Dat zijn plaatsen waar katten graag hun geur afgeven want daar komt immers elke kat langs. Belangrijk hierbij is dat het zo wordt opgehangen dat de kat zich volledig kan uitstrekken. En let op: kittens groeien erg snel dus hou hier rekening mee bij het ophangen.
Zoals gezegd krabben veel katten ook graag horizontaal. Zorg dus voor liggende krabplanken. Ook deze zijn er veel verschillende soorten en maten.
Jouw huis krabvriendelijk maken voor je kat? Kijk hier welke producten Catcetera hiervoor aanbiedt.